Tuesday, June 22, 2010

siCk ..

Salam.. 2day ok sket compared to last few days.. sejak Friday night aritu, selsema skitnya pasal.. aku demam sampai ke arini.. kejap ok kejap demam balik.. pening pale.. punca dia, gara2 nak ngayuh before went out with dak2 neh 4 watching the World Cup.. smgat nak kayuhnya pasal, malam tuh aku wat 20 round keliling lorong depan umah aku.. total distance tak la jauh mana.. dapat la dalam 8km.. huhuhu.. tp mlm tuh, kayuh pn ok, kurang penat.. peluh pn cam lambat dh nak ngalir.. nek bukit pn dh konsisten.. so aku pn kayuh la non stop.. dekat2 orang nak azan Isyak, aku pn stop la.. trus mandi.. time mandi tuh bersin la plak.. then idung dgn tekak dh semcam.. alih2, betoi la apa yg dijangka.. selsema truk melanda.. asalnya weekend tuh aku nak ngayuh sampai Kg. Jambu, alih2 ape pn tak jadi... sampai la ahad.. nak dekat maghrib tuh, condition aku dh mcm ok.. so aku pn wat la keja2 skit.. cuci filter Aquarium, ganti air Betta Fish aku..then aku basuh lak keta.. pastuh cam biasa gosok baju keja, prepare suma barang.. bgn je esok pg, seram sejuk semacam kot.. tekak perit gila... trus je aku call Officer aku gtau yg aku nak gi jumpa doc pg tuh.. bukan ape.. nak MC la.. tak tahan dh.. tp at the same time, aku rasa bersalah la gak.. sbb MC ari isnin.. the most busy day in every week.. jarang ada staf dapat cuti on Monday.. tp apakan daya.. aku totally tak larat.. then aku pn gi Poliklinik Ng & Lim.. lama gak tunggu.. dh la drive sensorang.. abah, pepagi lg dh kuar.. then bila sampai turn aku, aku pn inform la kat doc yg aku demam.. dia pn pegang la dahi aku then dia cakap panas.. aku gtau dia aku camni sejak Friday night.. dia pn cam tekejut gak.. lama gak dia cek pernafasan aku.. then dia cek throat.. dia kata maybe cam denggi.. aku pn cuak dh, then dia suh baring .. dia cek suma badan aku to find any red spot.. Alhamdulillah.. nasib bek tadak.. then dia cakap dia kasik antibiotik ni then aku kena test mkn half dulu.. kalo better baru dtg amek lg half.. nama ubat tu Augmentin kalo tak silap aku.. doc lak kasik mc 2 ari kat aku.. so ok la gak.. balik tuh mmg tak larat laa.. aku makan ubat then trus rehat.. dh dekat ptg skit baru rasa cam lega.. then ptg tuh aku sempat ngayuh 5 round.. huhuhuhu..

Arini pg, bgn rasa cam pening2 lagi..tekak pn pedih.. tp takla seteruk smlm..aku anto mak gi kije.. then trus balik.. plan nak ngayuh pg ni.. lepak2 atas katil, sado2 dh kul 11.45 pg.. huhuhu.. kensel je laa.. duk kat umah pn tak byk benda leh buat.. tu pn aku basuh cap ngn selipar aku.. then belah petang skit, aku basuh pinggan yg anak buah aku guna.. belambak.. nak dekat kul 5, aku pn bawak anak buah aku gi amek mak aku abeh kije.. then mak aku ajak gi usha barang2 utk aku Assestment PTD nnt.. maklumlaa, aku tracksuit ada selai je.. kasut pn dh barai.. mak aku dok bising dh suh bli.. tp dh aku blum gaji, aku pn maleh ar.. then tadik dia kata takpe, guna duit dia dulu.. aku pn gi la satu kedai sukan ni.. mlm td tgk track kat The Store, cam tak besh.. paha dia cutting kecik.. kat kedai sukan ni, tokei dia rekemen la satu track ni, mmg selesa dan padan la.. aku pn rembat.. brand Attop.. murah je .. RM22..cuma kaki dia jenis loose.. tadak getah.. then usha lak kasut.. tp aku ilek je. maleh nak cakap byk dgn tokei tuh.. kasik can dia settle dgn custemer len dulu.. ada la 2 mamat ni.. pakei smart.. tp cam bapuk la skit.. cari kasut.. belek sana sni.. yg tokei ni pn promote la memcm siap sampai tnya budget lg.. mamat ni nak saiz 8.. tp yg ada size 9 ngn 7.5 je.. ahakz.. lama gak.. dlm 20 minit.. alih2 aku dh tak tahan, aku usha muka tokei tuh, then dia nampak aku, aku angkat kaki aku.. tnya, "ada size tak?" .. huhuhu.. dia kata ada.. then dia bawak Puma.. aku test, cam ok tp ngam2 je.. then dia kasik lg satu.. Asics.. time ni la mamat 2 ekor tu blah.. hahaha.. penat je ang layan.. bukan diaorang bli pn..bila aku sarung Asics ni, mmg best la.. cam walopn Puma tu semat lg, tp Asics ni selesa.. ejas pn ejas, bagus tokei muda ni, leh kautim..apak dia je cam arem skit.. elok balik umah, aku bg idea kat mak aku, mintak tlg ada makcik depan umah ni, suh jahit kaki buat cam treksuit biasa.. then aku sarung kasut, isi air lam botoi, trus aku kayuh pusing Air Kuning.. kayuhan yg bertenaga.. huhuhu.. hanya skali je aku berenti rehat...pape pn, yg penting, aku akan try to be fit back before gi Assestment nnt.


cam style je.
.



lupa nak wat effect kat awan blakang tuh.. ahakz



rest & go at Taiping Central


Mom & Dad..

Thursday, June 17, 2010

Lalala...

Salam.. I’m back.. Beautiful gurl.. All over the world.. huhuhu.. tgh layan lagu B.O.B - Nothin On You..mlm ni mlm yg agak membusankan.. tak byk aktiviti yg leh dibuat.. nak tgk bola, aku tak pasang sport.. sbb charge cam tak munasabah.. kat Arena lak, tadik je live – Chile vs Honduras.. lama gak tak lepak kedai pak tam.. maklumla, budget lari.. tadik mak kata nak gi, alih2 pas magrib je da masuk bilik.. cam tak sehat je.. maleh nak ngaco.. kul 8 tadik, saje nk try online, tp still tak leh gak.. dari smlm.. bezanya arini ada 3G.. smlm guna EDGE je.. ley la masuk, tp lembab gilernya.. arini, walopn lampu biru nyala, tp cam tadak guna je.. ape pn takleh bukak.. aku dh mula berfedup2 dgn Celcom Bband neh.. Rasa cam nak guna Maxis pn ada.. tp jenuh la nak kena bayaq charge permulaan tuh.. budget dh la kureng.. sabo je laaa… Aku ni bukan la kaki komplen.. tp cam aku baca kat paper smlm, cas bulanan tenet kat Spore baru lam RM20 sbln / speed dia lebey kureng cam Celcom Bband pakej RM68.. nape diaorang leh provide tenet dgn charge yg lebey murah??? Kalo ikut pandangan aku, ni suma lebey kepada keefisiensan sesebuah organisasi.. sama ada cenderung untuk mengaut untung yg berlebeyhan or diaorang amek untuk & give the best service.. kalo nak ikutkan, jawapan yg akan diberikan adalah factor muka bumi, cuaca dan teknologi kita.. tp Negara len leh buat, awat kita tak leh?? Tlalu byk sgt birokrasi / kerenah, gini la jadiknya.. keberkesanan adalah amat tidak memuaskan tapi kadar cukup tinggi.. sama gak cam kes siaran bola neh.. mentang2 this year world cup, awai2 lagi depa dh naikkan cas.. alas an yg kos penyiaran dalam bidang sukan adalah meningkat, buleh diterima.. tp camne lak dgn kualiti penyiaran?? (hujan, angin kencang) – nape bila 2 benda ni jadik, siaran tadak.. adakah mereka ni Cuma provide saja tanpa ada R&D?? mudah berpuas hati dgn hasil kerja tgn yg pertama… sudahnya, mcm ni laa.. tp, tadak sapa pn nak bela nasib kita.. tambahan plak depa ni dominan..

Kdg, kalo sebut ttg isu kadar bayaran ni, aku pn tak paham.. aku ada cam 2 pengalaman yg berkaitan dgn apa yg aku isukan ni..

1). Aku penah overhaul moto dekat ejen Modenas.. dkt area Medan Taiping.. time tu moto aku dh truk.. kos untuk overhaul adalah RM400 sumthing laa.. then ada lak cas untuk upah pomen around RM100 sumthing.. logik ke? Ape maksud upah pomen sedangkan tugas pomen tuh adalah untuk godek2 motosikal yg datang ke kedai diaorang.. lgpn, daripada perbualan aku dgn pomen ni, dia tak dapat pn upah tuh.. mmg masa dia diperlukan bagi focus terhadap 1 motosikal je pada masa yg berkenaan, tp ape relevan dia upah pomen?? Itu dh mmg tugas dia pn.. lgpn, kedai sah2 dah amek untung atas part2 moto tuh..

2). Ni lagik 1, sbb dh balik tepeng (tahun biler tah), jd aku cam malas nak godek2 pc aku sdnri.. Bateri CMOS aku dh kong.. jam semedang je jadik tak btoi, so aku pn bawak la gi kedai.. aku dh explain dh kat tokei kdai tuh.. then dia kata, takpe, diaorang cek dulu.. memandangkan technician dia kuar makan, aku pn chow la tinggai pc tuh.. then ptg tuh biler dh siap, diaorng call then aku pn dtg la nak amek.. skali tgk resit, RM25 maa.. tekejut beruk.. bateri tuh RM6 je.. tp dia cas RM10, then lagi RM15 tuh upah technician bukak pc.. apekah??? Cam gampang je.. abeh tuh, keja technician tuh ape?? Goyang tutt je ke?? Mmg la tugas dia bukak pc.. takkan tu pn nak cas.. kebetulan member prac kat TM tpg keja situ skang, akn pn tnya la dia.. dia cakap, diaorang mane ada dapat upah pape pn.. gaji basic je.. so, what the hell is the cas technician tuh???


Basikal…

Alhamdulillah..setiap ari aku dpt increasekan jarak kayuhan aku.. walopn terjejas skit utk kayuh time balik kije sbb ujan, tp aku ttp maintain kayuh time malam pas Isyak.. dari 5 round pusing lorong aku aku dan lorong depan umah aku, smlm aku dapat wat 9 round.. dan tadik, sblm aku tulih blog nih, aku dapat wat 12 round.. walopn jarak 1 pusingan sekitar 500 meter, tp yg penting bilangan pusingan tu dh meningkat.. dan aku agak selesa kayuh sblh mlm, simple, sejuk dan selesa.. namun, yg tak syok nya bila jejari blakang rim aku ada bunyi.. aku rasa ada sumthing wrong.. tp nak bawak gi kdai dia, cam jauh.. nak kayuh ke kedai dia pn tak mampu lagi.. lgpn blum ada gaji..tkt kena ganti pape lak.. so, sbb tak memudaratkan, aku pn truskan kayuhan cam biasa.. tringin gak nak kayuh sblh pg, tp masalahnya aku tak mampu nak bgn.. huhuhuhu..

Malam tadik, time aku online, aku sempat gak wat 2 benda.. 1st, aku kaji ttg bike aku.. Mountain Bike (MTB) aku ni kalo ikut dari web Exitway, specnya rendah je.. takdak disc brake depan blakang pn.. gear pn len.. tp ada 2 paten.. satu tuh Moosonee (akunya) & lg 1 tuh Norfolk.. dedua ni adalah nama tempat dekat Canada ngn Amerika.. walopn bike aku Moosonee, tp spec aku adalah spec Norfolk.. aku dh kaji dari web Exitway.. aku dunno what happen.. Either kedai tuh modified or mmg dapat dari kilang camni.. kalo ikut harga pn, harga aku bli tuh harga Norfolk.. sib bek beza dari segi barang je.. dari segi frame bike, tadak pape.. same je.. Cuma colour dan nama je len.. aku gak usha blog MTB y glen.. kebanyakkan gerun2 gak.. dan cam tak caye, ramie gak yg guna model Exitway.. walopn murah, tp barang dia complete.. lgpn, basikal neh tahan lasak la gak.. Agak seswai la utk beginner cam aku nih… kalo tgk dalam blog MTB len, mmg ghairah je MTB diorang, tp aku ada jumpa 1 blog nih.. team MTB tp 4 orang je.. dari Semanggol rasanya… diaorg guna frame MTB lame kot.. spray sndri.. then pasang part.. tadak suspension, tadak disc brake.. Cuma ada gear dan V-brake je.. siap ada carrier dekat blakang & maggat dekat tayar depan.. cam tak semat lgsg.. tp yg gerunnya, depa ni bukan calang2.. kayuh dari Semanggol sampai Teluk Intan.. Semua long2 melampau giler.. diluar tahap kemampuan aku.. dari situ, aku dapat skit pengajaran.. tak perlu yg grand2.. janji kayuh je..


ni spec beskal aku.. huhuhu


tp body aku yg neh..

Pen RM4.20, pejabat tanah dan retorik muktamar

Pen RM4.20, pejabat tanah dan retorik muktamar

PUKUL 9 pagi di Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas (PTJPM) terlihat sibuk. Tidak banyak kerusi orang awam menunggu giliran yang tersisa kosong. Semua hampir penuh dengan orang yang datang silih berganti. Hidup di Pasir Mas, daerah bersempadan Kota Bharu di timur dan Thailand di barat, tetap bermula awal.

Yang buta teraba-raba, yang tuli leka bertanya - mungkin ini gambaran yang dapat dilihat di pejabat ini. Pelanggan, kebanyakan warga tua berusia emas yang ditemani waris seperti teraba-raba dan tertanya-tanya untuk menyelesaikan urusan mereka.

Ada yang lebih selesa menggunakan khidmat orang tengah. Tak perlu mundar-mandir, tak perlu turun naik tangga. Mudah dan tidak membazir masa, kata mereka.

"Pen mata bulat tak boleh, guna pen dakwat basah, boleh tanya kedai di seberang jalan." nasihat seorang petugas. Urusan mengisi borang (pindah milik tanah, bahagian atau pajakan) ternyata rumit. Maklumat yang diperlukan nampak ringkas tapi prosedurnya teramatlah melelahkan.

Bayangkan untuk mengisi borang pun memerlukan pen khusus berharga RM4.20 di kedai seberang! Tidak pula pen itu disediakan di kaunter penerangan di pejabat ini.

Ini belum lagi sikap seorang kakitangan yang lebih mengutamakan keretanya yang perlu dialih daripada pelanggan yang tekun menunggu seperti meminta belas agar dilayani segera.

Dan ini pula jawapan jurujual kedai seberang: "Sepatutnya pejabat tanah sediakan atau jual pen ini di situ, tak perlu susahkan orang melintas jalan untuk beli pen ini."

Seorang jurujual yang mungkin hanya berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pun boleh memberi saranan sebegitu. Birokrasi seakan telah melilit gerak kerja pejabat tanah ini.

Ia masih jauh daripada visi PTJPM bersalut harapan - untuk menjadi institusi pejabat tanah dan jajahan yang terulung dalam menyediakan perkhidmatan yang berkualiti tinggi dalam era teknologi dan globalisasi menjelang 2020.

Slogan indah ada ditampal di mana-mana. Tapi sayang ia tidak diserap dalam perkhidmatan secara keseluruhannya. Diakui majoriti kakitangannya mesra dan sopan tetapi tahap kecekapan kerja masih jauh daripada yang diharapkan.

Borang mudah berharga RM2 perlu diisi dengan pen RM4.20 di kedai seberang adalah mula birokrasi yang melelahkan. Selepas borang lengkap diisi, ia kemudian perlu disahkan di kaunter berbeza. Perlu naik turun tangga dan menunggu giliran.

(Bangunan dua tingkat PTJPM unik kerana pintu utama di depan jarang digunakan pelanggan tapi sebaliknya tumpuan utama keluar masuk ialah di pintu tengah iaitu antara dua blok bangunan pejabat tanah ini).

Selepas itu, perlu ke tingkat dua untuk berurusan dengan bahagian jurunilai tanah. Kemudian ke tingkat bawah semula ke pejabat penolong pentadbir tanah bagi mendapatkan pengesahan nilai setem. Di pejabat ini, semua penama yang terlibat perlu membuat pengesahan dengan cap jari.

Mujurlah pejabat pos terletak berdekatan untuk membeli setem. Mungkin ini bukti secanggih mana kita, pejabat pos masih tetap diperlukan.

Setelah setem hasil dibeli, pelanggan perlu pula ke kaunter untuk pengesahan dan matikan setem. Ada cara tersendiri menyusun setem kerana ruangnya terhad dengan jumlah setem bernilai beratus ringgit perlu ditampal kemas.

Nilaian berbeza-beza bergantung kepada jenis tanaman di tanah berkaitan. Ini pun menimbulkan rungutan kerana nilai cukai telah mendadak naik. Yang terdengar daripada perbualan mereka ialah kerajaan negeri tidak ada duit.

Setelah urusan melekat setem selesai, ke kaunter lain pula untuk fotokopi borang. Salinan dan borang asal perlu diserahkan ke kaunter yang berbeza. Begitulah rencah dan ragamnya untuk urusan yang satu ini yang mengambil waktu seharian. Wajar sahaja urusan pindah hak milik tanah ini jarang-jarang orang lakukan. Kalau tidak, lagi kelam kabut pejabat tanah ini.

Urusan belum selesai. Malang sekali kerana jam telah menunjukkan tepat pukul 1. Semua kaunter ditutup dan hanya dibuka semula 2 petang. Tak ada kompromi kerana tidak ada petugas yang boleh melayani pelanggan.

Sebaik pukul 2, salinan dan borang asal diserahkan ke kaunter berasingan. Tetapi petugas maklumkan ada tanda tangan pegawai penilai tertinggal dan perlu juga diisi. Sedangkan pegawai berkenaan tadinya memaklumkan tanda tangannya bukan satu kemestian.

Mujurlah juga pegawai ini meminta maaf setelah dimaklumkan kakitangan bawahannya tetap bertegas mengenai keperluan tanda tangannya. Bagaimana boleh ada dua prosedur - satu kakitangan dan yang satu versi pegawai?

Selepas itu salinan asal diserahkan ke kaunter pengesahan sama ada cukai hasil telah dibayar atau tidak. Jika belum dibayar dan juga untuk membuat bayaran pindah milik, pelanggan perlu turun tangga lagi untuk membuat pembayaran.

Setelah itu disusuli naik tangga semula untuk mendapat surat pengesahan geran baru. PTJPM menjanjikan geran baru siap selang sehari. Wah hebat. Dengan kecanggihan teknologi, geran baru dapat siap dengan cepat. Tak payah tunggu berminggu-minggu atau berbulan-bulan.

Mungkin ini maksud menyediakan perkhidmatan yang berkualiti tinggi dalam era teknologi dan globalisasi menjelang 2020 dalam visi jabatan itu. Visi yang nampak dipaksa-paksa untuk dicapai.

Kedengaran perbualan dua lelaki, masing-masing bertongkat yang merungut susahnya urusan pindah milik tanah. Sewajarnya pelanggan seperti dua lelaki bertongkat ini diberi keutamaan dan keistimewaan. Kasihan, mereka warga tua tak perlu dipaksa turun naik tangga untuk mendapatkan cap jari.

Pasti PTJPM telah banyak melakukan kajian dan sesi lampas otak untuk menyediakan perkhidmatan sebaik mungkin. Tetapi realitinya, kualiti manusia dan kesungguhan pengurusan yang akan menentukannya. DI PTJPM, era teknologi dan globalisasi belum ketara. Mengapa tidak belajar dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau Imigresen?

Mungkin agak keterlaluan dikatakan bahawa mentaliti sebahagian kakitangan mahupun penguasa yang menaungi pejabat ini masih di takuk tahun 1988 - tahun bangunan PTJPM dirasmikan.

Mungkinkah visi dan misi pejabat ini turut dikongsi oleh pimpinan kerajaan negeri? Kira-kira 50 kilometer dari pejabat ini, pada hari yang sama di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (Putik), Pengkalan Chepa, kepemimpinan nampaknya lebih gemar bercakap soal politik.

Memang muktamar Pas ke-56 ini medan untuk berpolitik, tempat untuk mengukuhkan persaudaraan politik. Jarang kedengaran teguran mengenai polisi mahupun pelaksanaan polisi kerajaan negeri. Semuanya totok politik!

Pemimpin mahupun pembahas di muktamar ini lebih banyak membahas soal kepentingan mereka. Sedangkan, kini parti mereka bersama dua rakan pakatan pembangkang memerintah Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang.

Tidak adakah cacat-celanya pentadbiran kerajaan negeri ini sehingga tidak kedengaran kritikan mahupun cadangan untuk menambah baik kualiti kepemimpinan pakatan pembangkang yang semerbak dengan pelbagai slogan? Aneh, ramai pembahas mengakui adalah profesional muda tetapi tidak berani menyuarakan hati nurani rakyat.

Muktamar ke-56 ini yang nampak berbeza dengan kehadiran penyokong bukan Islam, adalah seloka lama. Masih banyak retorik, termasuk ungkapan-ungkapan memuji kualiti pembahas bertambah baik. Sehingga ada pemerhati menelah mungkin pembahas telah diberi amaran supaya tidak membangkitkan perkara sensitif atau kritikan tajam kepada kepemimpinan.

Yang banyak dikecam ialah UMNO/Barisan Nasional. Yang selalu salah ialah kerajaan BN. Punca anak muda rosak akhlaknya ialah BN. Yang menipu rakyat ialah pemimpin BN. Semua salah BN tanpa ditanyakan efektifkah peranan mereka di empat negeri ini?

Jika di negeri lain isu bekalan air bersih yang begitu lama tertunggak boleh menumbangkan kerajaan negeri tapi nampaknya tidak di Kelantan. Mungkin pemimpin mereka bijak mengalihkan isu, dengan cara memainkan sentimen dan emosi rakyat.

Akhirnya, seperti yang kita hadapi sekarang, dari pilihan raya ke pilihan raya, negara tetap terus dibebani dengan kegiatan berkepentingan politik semata. Maka, penduduk Pasir Mas akan terus memerlukan pen RM4.20 untuk berurusan dengan pejabat tanah.

Sunday, June 13, 2010

Preparation...

Salam.. byk gak benda yang berlaku this week.. antaranya isu cabut gigi geraham yg mana sampai skang memberikan kesan yg ketara lagi.. maklumla, kesan ni akan berpanjangan sampai la ke akhir hayat.. huhuhu.. Tp, walopn sampai 3 ari aku tak gi kije (MC), byk gak benda len yg aku dapat... some knowledge ttg keperluan untuk mengunakan Listerine dan jugak maklumat ttg kandungan gula dalam minuman yg ada dipasaran skang ni.. kebanyakkan air tin mengandungi lebey dari 10 sudu gula... Sib bek aku bukan kaki minum ayaq tin.. kekdang je minum.. tu pun time rehat kat tusen..

Beskal..

ari ke 3 MC, aku ajak Bad kuaq...teman aku gi buat kunci umah.. pdhal, aku nak ajak dia teman aku gi tgk beskal.. aku segan nak pi sorg.. tetiba je timbul minat nak beli beskal mountain.. sblm tuh aku dh jalankan skit survey dalam tenet.. dapat la knowledge ciput2.. pas je siap duplicate kunci umah, aku gi kedai beskal LeRun dekat area ipoh bakery.. dekat deret market tepeng.. huhuhu.. yg tatau, lantak angpa laa.. kat kedai ni byk juai beskal brand Fuji.. brand ni cam gempaxx giler arr.. mahai gak.. Selain dari tuh, ada gak beskal brand Jamis.. aku bekenan yg Jamis ni.. tp RM4k kot.. dh leh bli moto sbijik.. tp aku ada nampak 1 beskal ni.. RM800.. brand Nexus.. lgpn tokei bz.. maleh nak cakap byk.. usha2 jek.. then gi lak kat area Air Kuning, singgah satu kedai beskal.. besaq, dkt 3 pintu dia pnya saiz kedai.. tp malangnya penuh dgn beskal2 konvensional.. huhuhu.. mountain bike yg gempaxx2 ada 2 bijik je... tu pn brand pe tah.. tak penah ku dengaq.. rege leh tahan gak.. dkt RM2k.. then gi lepak makan ais kacang japp.. maklumla.. baru cabut gigi.. jadik dh tak nyilu... then mak aku lak call.. suh amek lauk nak bagi anak buah aku makan.. apak aku tak masak pn kat umah.. so, tpaksa la gi amek lauk.. then balik umah lu.. tido2 jap, ptg tuh kami kuar lik.. gi kedai kat Simpang.. Hock Seng Huat.. ada byk gak beskal mountain dia.. Fuji, Jamis ngn Raleigh.. then tokei dia dtg la.. cite2 skit, then dia suggest kalo bajet ciput, ada je 1 beskal ni.. tatau ape brand, dia ejas kat aku dalam RM500 skali antaq balik umah.. tp body besi maa.. ada la brake disk suma.. gear still dari shimano.. bape speed ntah beskal tuh.. then dia suggest lagi satu.. Raleigh puteh.. smart.. RM800.. tp time tuh aku tak bagi attention sgt.. sbb cam bekenan dgn yg RM500.. so, aku pn tringat yg mak aku ada ajak main kutu (kut).. elok je balik umah, aku trus tnya mak aku, tp malangnya, mak aku kata lagi 2 bulan baru stat.. aku bkn leh sabo sgt.. then cakap takpe ar.. aku plan nak bli gak.. cuma time gaji ujung bulan ni la kot.. then, malam tuh cam besa lepak kedai pak tam.. elok tgh makan roti canai, ada msg dari nombor malaysia timur.. dia tnya dekstop aku ada lg ke.. hurm .. aku blur ???? pastu baru aku tingat yg aku ada publish pc aku dekat eBay ngn Mudah bln 3 lepas.. aku pn dh lupa.. budak ni lak minta dalam RM900.. aku letak RM1k.. pucuk dicita, ulam mendatang.. aku pn deal la ngan mamat ni.. laptop dia kena rembat, so dia plan nak bli pc.. pastu dia call aku.. aku cakap la, aku nak juai dalam RM800 je.. aku tau kalo RM1k tu mahai sgt walopn spec pc aku tinggi.. rasa cam rugi, tp takpe la.. bukan aku guna sgt dh pn.. tp mamat ni pn cam men tarik tali.. sampai la dekat 3 ari.. aku letak RM700.. baru la jadik.. tuh pun dia cam tak caye kat aku je.. pas dia bank in deposit malam kamis, trus aku cuci & pack pc aku.. besaq gedabaq kotak tuh.. dekat 25KG... pagi tu, aku pn gi la kije dgn kotak yg gedabak tuh.. siap paking keta depan bank lg.. tamau bg keta kena panas.. rugi kot duit paking dekat RM3 aritu.. huhuhu... lama gak, dari deal nak settle kul 11 sampai la ke waktu semayang jumaat.. pas semayang, aku gi cek, duit tak masuk lg.. then aku ingt dia tanak dh.. so, aku pn msg la tnya dia.. dia cakap dia tunggu transport.. aku pn ok laa.. sib bek kul 12pm, aku dh gtau Mr. Ng (ABM) aku yg aku maybe nak kena kuaq pos barang.. dalam dok tungu, aku pn balik bank kul 2.30pm sbb waktu rehat dh abeh.. otak pening gak sbb dok tunggu dia bank in duit.. nak pos laju lg 1 hal.. then budak neh gtau dia dh otw.. aku pn lega skit.. dalam pd tuh, dia cakap "aku arap ang tak tipu aku.. nak gambaq kotak pc ley?".. aku pn pening dah.. mana aku ada tangkap pic kotak tuh.. then, slamber je aku tutup kaunter, gtau officer kata tertinggal wallet dekat seat keta.. takut orang pecah cermin nnt.. aku pn lari kuaq, trus tangkap gambo.. then aku mms dak tuh..

Penuh seat blakang..


Dalam 3.15pm kot duit dh masuk.. trus aku gtau Mr. Ng yg aku nak gi pos.. dia dgn muka masam, cakap "jgn lama sgt..bz"..ehehe.. aku cakap "ok bos".. aku pn merempit la gi pjbt pos...dekat je..

Pos..

sampai je pjbt pos, aku pn tnya la mamat kat kaunter neh, camne nak wat pos laju (tak ti maa..).. then dia cakap kena isi borang dulu.. aku pn amek la borang.. then aku gtau dia, barang aku besaq.. kotak tu berat.. dia tnya lak, isi ape? bape agak2 berat? .. aku pn jawab la, komputer.. 23KG.. dia cakap nnt letak dalam then queue 1st.. aku pn isi la dgn kelamnya, gi kat keta, angkat la kotak tuh sorang2 dgn pluh2 satu muka.. dh la pintu pjbt pos tu leh bukak 1 je.. sempit gak laa... aku pn bratoq laa.. then bila sampai turn aku, mamat ni pn bgn.. dia tgk kotak tu tepi pintu.. then dia cakap "encik, kami trima berat kurang dari 20kg je".. berderau darah aku dgq dia cakap camtuh.. sbb ape?
1. sbb semalam aku dah cek kat posmalaysiaonline.com yang berat 23kg kos dia adalah RM96.. sampai 30kg pn leh..
2. paling aku bengang, aku dh declare masa kat kaunter tadi sblm isi borang yg kotak tuh berat dalam 23kg.. betapa tak bijaknya mamat ni sbb menyusahkan aku angkat barang tuh.. walhal leh je dia gtau awal2.. ni menunjukkan tahap seorang pekerja yg mana terlalu lemah otak dia.. tak alert lgsg dgn ape yg custemer sampaikan..
aku rasa cam nak mencarut gila time tuh, tp sbb aku pakai tag nama bank, jadi aku tanak bikin kecoh.. aku tak cakap pape pun then trus blah balik bank.. buang masa aku je.. ikut daripada maklumat officer aku kat bank, berat barang bukan isu.. so, aku pn tatau nape mamat ni ley cakap camtu.. skang ni, either mamat ni salah or website pos tuh provide wrong info.. kalo nak tau sapa salah, tunggu la bila Pos ni menjawab komplain aku dalam ruangan forum Utusan Malaysia nnt.. buat kije elok2 la.. kalo dekat bank, mmg custemer maki dh.. kurg2, bila appraiser, markah mesti kurangnya.. leh effect increment tuk gaji next year wooo.. sib bek mamat tuh tak kije bank & sib bek aku try to be profesional.. damn.. bengang giler..
aku pn roger trus budak yg bli pc ni, aku cakap takpe la..aku anta ke Ipoh.. mamat ni dok kat sana.. so aku pn antaq la dekat Jusco.. nak jadik citer, sampai dekat cabang tol Jelapang petang tuh, aku amek trus.. bad pn tak cakap pe.. alih2 salah jalan daa.. kena la kuaq kat Simpang Pulai.. kalo ikut 7,15pm dh leh sampei Jusco, alih2 kul 8 baru sampai.. huhuhu.. memalukan & menyusahkan mamat tuh jek.. sorry Alif.. dh sampai jusco, aku pn bg la pc nih.. dia yg angkat pc ni..tp malangnya, aku tatau itu dia.. aku ingtkan kwn dia adalah dia.. aku pn siap kasik cd dekat member dia.. siap sembang2 lg.. then, pas settle je, trus lepak Jusco.. makan2, then usha2 barang.. cam nak rembat je posh bag satu.. smart gak.. sib bek sempat sabaq je.. duit tuh aku nak bli beskal... balik je tepeng, trus gi Prima.. pekena snuker dulu sepam.. ehehehe.. then layan bola jap.. dkt kul 3 pg baru balik umah..

Kalah time neh...


PTD

Esoknya tuh, cam besa gi tusen.. budak pn tak ramei.. cuti pnya pasal.. cam nak kensel pn ada.. then plan nak blah awai, budak2 aku antaq la balik umah, then dekat sejam clas stat, fauzan lak sampei.. adeh.. damn... takkan nak balik awai gak kot.. budak ni baru je sampei.. kang pak dia kata pe lak.. huhuh.. mau tamau, cam besa gak laaa.. sampei 12pm.. dalam pada tuh. aku dpt msg dari member aku sekoq nih, dia gtau awek abang bf dia dapat Program Assement Center utk PTD.. aku pn kelam dh.. trus roger akak aku kat Lenggong, sib bek dia Ot kat pjbt, suh dia cek.. dia cakap aku dapat gak.. kena gi kat INTAN Sg. Petani., Trus je aku roger Mr. Ng, gtau dia sbb nak booking cuti.. lgpn jumaat & isnin slalunya takleh dapat cuti.. time bz.. maklumlaaa, attitude rakyat malaysia, suka buat benda last minit & suka serbu ramai2 on 1st day working.. pdhal, hari len leh je datang.. dalam pd tuh. akak aku gtau yg SPA inform agar pakei pakaian sukan.. haduh.. kasut lak tadak.. tracksuit pn tadak.. baru je malam td usha dekat JJ.. rugi tak rembat.. then nak blie beskal lg.. bajet ciput je ni.. akak aku dgr je aku nak bli beskal, trus popek2.. aku pn letak je phone.. ahakz.. huhuhu.. then aku roger mak aku.. ni yg aku suka, mak aku positif je.. dia cakap ilek ah.. beli je beskal, PTD tuh lambat lg.. 1 per 1.. lgpn leh kasik fit skit mmdangkan PTD ada ujian fitness.. huhuh.. bernas gak mak aku neh.. abeh je tusen, aku trus kuaq duit..gi kedai beskal.. sampai je kat kedai LeRun, aku lepak lam keta jap.. roger akak Arwah Ashfar.. nak tnya ttg PTD tuh sket.. sbb dia dulu 3 ari.. yg aku ni shari je.. dia pn citer la, skang ni format baru.. aku pn baru tau.. then dia advice mcm2 laa.. dekat sejam gak laa..



Arwah Ashfar..

Lam pada tuh, dia sempat gtau yg kubur Arwah Ashfar, dh terjejas skit.. gara2 nak kebumikan sorang pakcik ni sebelah kubur anak dia.. tp masalahnya diaorang makan side belah kanan kubur Arwah Ashfar.. ni ikut ape yg aku paham dari dalam tepon je laa.. aku pn dh lama tak melawat Arwah.. penggali kubur tuh siap angkat batu2 yg ayah Arwah Ashfar buat untuk kubur dia.. batu frame laa.. akak dia gtau yg ayah dia terkilan sgt.. dh tuh, tanah kubur pn jadik mendap katanya.. siap diaorang nak buat simen besar kat kubur pakcik tuh.. abeh la makan tanah kubur Arwah Pacat.. mmg la tanah tu bukan tanah kita, tp guna la akal sama.. jaga la ati keluarga yang berkenaan gak.. aku pn tak paham.. tp yg aku tau, cam akak Arwah cakap, pakcik yang gali kubur tuh kerek skit.. aku tau tuh.. aku ingt lagi pakcik tuh melawak stail kurang ajaq masa nak kebumi Arwah Ashfar.. bak kata adik Arwah. tak suma orang dapat hidayah dari Tuhan.. walopn dia tgk orang mati slalu, tp Wallahualam.. hnya dia yang tau.. dlm pd tuh, aku dh bincang dgn bad utk ikut family Arwah gi anta adik dia masuk UITM dekat sebarang jaya.. dh 2x depa offer dulu time konvo arwah ngan konvo adik arwah, tp aku tak dapat pi sbb kije.. yg U ni pn 1 hal, buat konvo ari rabu.. munasabah la skit....

Mountain Bike Exitway "Moosoonee"

Berbalik pada citer beskal, abeh je cakap phone. trus aku masuk kdai.. ramai lak orang.. cam segan pn ada.. then usha ar.. dok tgk2 arga.. tp ada yg tadak tag harga.. then aku nampak la Nexus yg RM800 tuh..tadak disk brake pn.. cam beskal budak pi skola je.. tak stail ar.. elok aku nak chow, nyonya tuh pangey lik.. dia kata harga ley ejas.. mmg laa.. suma bribu.. mana aku ada duit.. then, maleh pk pjg, aku pn gi la Hock Seng Huat neh.. kat simpang tuh.. Sib bek tokei dia cam lg aku.. bincang laa.. plan nak amek Raleigh tuh.. tp size dia 22".. kecik skit then palang dia cam gurl pnya skit.. body aloi laa.. then dia suggest amek Giant.. tp riban maa.. aku cakap la bajet aku low... the dia tnjuk aku 1 beskal ni.. dia kata tak branded cam Raleigh tuh, tp saiz besaq.. 26".. material aloi, brg suma shimano sis index pe tah.. kira ok laa.. cam gempax gak.. cuma tayar dia je besa.. takdak tulih2 cam tayar Raleigh tuh..huhuhu.. tokei tu nak tolak RM900.. aku pn tnya la dapat free gift pe.. dia cakap la, topi, botoi ayaq, lampu ngn kunci.. then aku trick dia balik.. aku cakap tamau topi ngan lampu.. dia kata leh kurang jadik RM850.. then aku cakap dia. aku ada cash RM800 je.. kalo dia kasik, kira jadik laa.. kalo x, aku chow je aku cakap.. then lama gak dia pk.. ada lam 3 minit aku rasa..huhuhuhu.. then dia cakap ok laa.. waa kasik la sama lu.. siap antaq skali.. huhu..

Yang blakang tuh, tayar beskal budak datang bli aiskrim..huhuh



Balik je umah, apak aku buat muka shocking sbb nampak tokei tuh angkat beskal dari Arena dia.. huhuhu.. aku senyum je la... balik tuh excited gak.. tp maintain cool je.. then dalam kul 4, apak aku sound yg cengkerik dh abeh.. plastiq bocoq.. cengekerik lari mane tah, sian lak ikan aku lapaq.. then apak aku cakap "pi la kayuh bli makan ikan tuh.." aku pn, cam bernas je kan... trus aku amek topi, aku pn kayuh laa.. baru je duk, saket punggung kot.. ahakz.. tak kayuh lg...jalan turun bukit.. then bila sampai simpang baru la stat kayuh.. ada kot 80meter, dh nak krem kaki.. hahahaha.. sakit kat tepi lutut ni. tetiba je rasa cam menyesal beli beskal.. huhuhu..then aku kuatkan gak smgt, nak lalu kot main road, cam malu.. pakei slipar je kot..huhuh..aku pn ikut jalan kampung.. yg tak tahan tu siap lalu tepi kenduri kawen.. poyo je orang tgk.. huhuhu.. tp tpaksa.. kalo aku amek kanan, kena lalu depan umah Arwah.. kang mak pak dia nampak, kena pangkah lak aku.. malu2.. huhuhu..penat dowh.. padahal kedai ikan tuh dekat je.. nek moto lam 6 minit je kot...uhuhu.. sampai je kedai ikan, aku pn trn beskal.. trus rasa cam takley jalan.. ahakz.. lama gak aku bdiri.. nyonya tu gelak je tgk aku.. huhuhu.. then aku pn bli cengekerik dgn anak ikan.. buh lam plastik, gantung depan handle.. kampung siot..eheheh.. kayuh la balik umah, elok kat market Pokok Assam, aku selisih dgn sebuat keta berplat ABP.. hurm.. aku tau plat tuh..sempat aku jeling celah topi, aku nampak cam mak Arwah...huhuhuh.. kena dah... tp time balik tuh mmg tak tahan.. aku berenti 2x kot.. buat2 cek beskal.. huhuh.. sampai je umah, cam nak lena dh.. huhuhu... then plan arini, nak round kul 5.. alih2, aku lena depan umah sampei 6.30ptg.. huhuhu.. tp aku bgn, trus aku kayuh beskal.. pusing area kedai2 Air Kuning. letih siot.. sakit kaki lg.. then jumpa lak 3 mamat mountain.. aku senyum je.. sib bek depa pn cam beginner gak.. ahakz.. 2x gak aku stop ptg tadik.. then masa tgk Mentor tadik, aku kayuh lagik.. pusing lorong bawah ngn lorong aku.. dpt la 5 round.. siap singgah umah tgk ikan lu.. then aku round lagi seround, naik sampai 3 lorong atas lorong umah aku, trus balik (kwsn umah aku berbukit..).. masuk je blik, teduduk aku.. ahakz.. tp takpe.. aku positif.. aku bajet, dalam 2 minggu lg aku nak kayuh dkt Lake Garden lak.. time tuh gak aku nak try jogging pusing lorong perumahan aku utk prepare Assestment PTD nnt.. 2km kot kna lari.. harap dapat fit lik sblm the big day.. pray 4 me frenx..

Salam

Wednesday, June 9, 2010

Yellow Betta

video

Tuesday, June 8, 2010

SoRRy...

selain dari share citer ikan, aku gak nak minta maaf secara terbuka buat rumate aku Azrul Safian B. Abdul Wahid (kong) sbb aku tak sempat nak reply, answer or anythin related masa ang call aku.. aku tlupa ang nak kawen.. huhuhu...sorry mate.. pape pn aku doakan agar ang epi dgn wan, bisnes maju & dapat anak ramei..demi ang, aku curik gambo dalam FB syarima kot.. ramei kot coursemate kita... huhuhuhu.. Congrats kong


kecik2 cili padi rumate aku neh..

SPA

dalam pada tuh, 31 May aritu kalo tak salah, dalam kul 6 lebey, pas Mar inform aku yg result SPA dh kuar, aku pon trus cek.. Alhamdulillah, aku pass.. huhuhu.. sonok maa.. walopn still kabur status pas ni sbb interview ke assement ke, ape pn spa tak inform lagi.. walo apa pn cerita2 negatif yg aku dgr, lantak la.. janji aku lulus.. dan yang penting, aku dah buktikan kat abah aku yang aku ni bukannya bongok.. huhuhu.. aku yakin dgn diri aku.. kalo aku rasa aku leh buat, Insyallah dgn izin Tuhan, aku akan lulus.. tadak sapa yang tau aku lulus pn.. ada la sorang dua kot.. walopun aku publish result aku kat sni, bukan ada orang visit pn... ahakz.. lantak la.. aku just nak share sumting walopn tadak orang yg baca blog ni.. yg penting aku buat benda yg aku suka.. aku bukan riak.. huhuhu.. walopn skadar 3 jawatan je, tp agak berbaloi la.. dh la exam dekat IKBN Seri Iskandar.. tak pnah2 aku gi sana.. arap2, result ni menjadi titik tolak kepada masa depan aku yang lebih cerah..


Absorber

arituh aku ada share yg aku nak tuko absorber keta.. pagi 25 may tuh, aku trus ronda 1 tepeng.. cari Monroe Gas.. tp sygnya tadak.. yg ada untuk gas, hnya la model KYB.. harga dalam RM110.. kalo Monroe Oil dalam RM120.. aku pn dh stat blur.. tatau nak amek yg mana.. tp KYB tuh aku ada gak baca review dia.. byk feedback positive.. KYB Excel G.. ala2 best gak la.. then aku pn mintak advice dari tokei kedai spare part tuh.. dia kata kat aku sama je.. eheheh.. cuma yg Monroe ni cam ada nama.. dari segi kualiti dia kata lebey kurang je.. aku pn cam termakan hasutan tokei tuh, aku amek la KYB Excel G neh.. pastuh trus je aku roger mekanik aku.. huhuhu.. tak tahan tu.. ada mekanik sndri.. ahakz.. mekanik aku cakap upah pasang RM10.. sampai je kdai, dia trus remind aku ttg getah pelapik spring.. sbb aku ada tnya dia arituh.. nak bagi blakang keta tinggi skit.. tp tadak la conget melampau sgt.. Getah lapik tuh, 1 dalam RM22.. leh tahan gak mahei.. tp yang penting, ati pueh.. then keta pn nampak stail skit.. skang ni dalam proses nak ejas absorber Gas utk depan lak.. then nak tukaq spring keta depa blakang, baru nak tukaq sport rim.. ahahahaa... tp kalo dok kije bank lagik, pakat dkt 3 tahun lagi la baru siap keta aku neh.. huhu..sambung lik pasai absorber nih, pas aku bli, time nak pasang tuh mekanik aku sound.. dia kata gas pnya keras.. then aku pn cam dh pening.. tp saja buat2 slamber.. aku sound dia balik "wa mmg mau kasik keras pun".. ahaakz..pd aku la.. yg penting, kaji skit2 dulu dalam tenet.. bukak zine ke.. then dapatkan pandangan org2 sekeliling yg ada knowledge or yg dh guna benda yg kita plan nak gunaa.. and finally, the best part is bila kita sndri try & error.. sbb walo kaji & dgr advice orang byk mana skali pn, slagi kita tak pasang, tak try.. kita takkan tau.. dan pas pasang, aku rasa cam lagi sedap je bawak.. maybe la psikologi.. tp bila aku test merempit around pekan tepeng time balik keja, mmg sedap maa.. time kona pn keta dh tak goyang cam dulu.. kalo dulu ada rasa cam nak tbabas pn ada.. tp skang dgn sistem absorber blakang baru, tahap kegripan tayar keta tuh meningkat.. amat memuaskan.. kesimpulannya, lantak la apa orang nak kata, yang penting kita cuba dan yakin dgn diri kita.. sbb pengalaman dan pengajaran yg terbaik adalah apabila kita sendri melalui perkara berkenaan..