Monday, February 28, 2011

New Item..


This month, I had bought 2 items from eBay which is cycling socks and cycling torch light.. it just a cheap item that I found on eBay and I think it just good enough for me to use it when needed..

New GIANT Coolmax Cycling Socks Gray

This is the socks that I bought from eBay yesterday. It’s hard for me to find cycling socks in Taiping area. And, some of the stall sell it for more than RM50.. so, I just decided to browse the item on the eBay and luckily I found the item that I needed.. the socks material are Coolmax, Cotton, Polyester, Spendex and Nylon which make it light and can make the socks dry faster when cycling in the rain.





Currently, I’m just using normal socks that been used for jogging and it’s quite thick for cycling purpose.

9 LED Torch Flashlight Cycling Light Lamp

And finally I had bought a flashlight for me to use when cycling. Sometime, I’m arrived just 10 minutes before 7 pm.. So, I need to go to cycling although it’s already late. So, I will arrived home around 7.40 pm.. at that time, the weather already dark. So, I need to have a flashlight to guide me on the way back and to make sure I can see any hole on the road.. at this time also, there’s a lot of insect flying around.. then, I still need to wear my sunglass and it’s make more harder to see the road.


Why am I telling about all of this?
Nothing.. Just want to update my blog.. ahakz..





   


Free Image Hosting

Thursday, February 24, 2011

HeLi repaiR ..


Walalala.. Malam ni, sunyi.. tadak suara2 yg kerap aku dengor.. Suara2 tu mogok 2day.. pasai pe ntah.. maybe sbb alergik kot.. alergik dgn ape?? Alergik dgn aku laa.. asai dgq sora aku je, keja nak marah.. huhuhu.. ntah laa.. umo dkt 30 sok, jenuh la dok nyuntik botox la, kolagen la.. nk bg nampak muda balik.. ahakz.. 

Taktau pn nak cite pe.. smlm kat tusen pn srabut.. dh la xckup prepare utk tajuk electricity.. jadik, aku tpaksa la bg aktiviti jawab soalan spm utk chapter 1 dulu.. bebudak ni lak ada yg bising.. nak marah, xreti.. kalo dajah 2 ke 3 ke, leh gak hayun rotan.. ni dh form 5, da la suma pempuan.. bila la depa ni nak sedaq, spm dh dekat.. kang jadik cam aku, ssh nak dpt kije, part time siang malam, baru depa tau.. huhuhu..

**********

So far, aku dh prepare lebih dari 30 keping flyers ttg tusen kat umah.. aku target dak2 skula rendah jew.. last year ada request.. tp tadak masa.. aku target stat 3 Mac ni.. tp lam masa sama, ada lak request utk klas BM form 3 & form 4.. tp masalahnya payment xbyk.. ngn costing lg.. kalo wat kat umah, makan beso den… ahaha.. jadi la.. kalo dpt dekat lebih, mana la tau leh tukaq pakai Vios lak.. so far, aku dh cuba tarik bebudak ni utk dtg tusen..  strategy aku adlh main helicopter tiap2 petang.. biaq bebdak ni dtg.. ala2, bg depa pegang2 heli nih skit.. then dalam 10 minit, wat2 chow kata nak charge heli..ahahaha.. kdg2 ada yg sampei nak ikut masuk umah.. jahat dak aku??

Cakap ttg heli, smlm aku balik kije lmbt.. then, cam xsempat ar nak ngayoh.. so aku pn lepak la main heli ngn anak buah aku.. masa aku dok pasang battery kat remote, tetiba anak buah aku yg jantan ni dtg.. “ni adik pnya, ni akak pnya” smbil tunjuk jari kat dedua heli aku.. ahhh.. ada hati.. suh la ibu ang bli.. ehehe..kira bgs la aku ajak main sama..  dalam dok baru blaja control heli ni, ada skali tuh, dia tebang tinggi ke awan, aku pn ngek.. kalo dh makin jauh, so dia pnya wireless tuh makin tak efektif laa..

 Blade yg puteh tuh baru..kuning tuh asal.. dgn gam skali

Bila dh xefektif, “pangggg!!” bunyi heli aku jatuh kat atas jalan.. gampangan btoi.. detik kejatuhan tuh, terpelating 2 objek itam panjang ke kiri dan kanan jalan.. aduh, stand kaki heli patang depan blakang.. lg satu, blade pn patah.. mlm tuh kat tusen, aku pn singgah la kedai Long Ze.. tnya gam.. “mau mahai ka mullah”.. “mahai bape?” tnya aku.. dia pn bawak turun.. aku nampak cam RM15.. tp gam ni spesifik utk toys.. ejas pnya ejas, “angkat la.. kasik sebelaih..” ahahaha.. balik je klas, dalam dok kemas2 barang nak kije soknya, sempat aku gam sat heli aku.. mmg style arr gam nih.. kena gosok dgn ala2 marker pen dulu kat crack area sblm buh gam.. kalo dak, tamau lekat..

 Blade yg patah

Td, aku blk lmbt gak.. sbb ada farewell tuk cc aku.. jadik, xsempat nak ngayuh lg.. then saje bg bebudak main heli.. “panggg!!”.. kipas patah balik.. then anak buah aku yg pempuan tuh, “paksu, kaki dia senget ni” sambil dia tarik stand yg patah kemarin.. aku baru gam kot.. dia tarik trus tercabut.. adeiii..kuat gila dak nih.. xpela, anak buah pnya pasai..pas Maghrib td, aku kuar jap gi cari marker, then alang2 kuar, aku gi usha kedai RC dkt Tpg Central tuh.. cari pnya carik, perghh.. dpt pn.. nak sama besaq, tp kecik skit.. blasah je.. murah lak tuh.. budak yg juai ni pn baguih.. knowledge pasai RC tinggi.. then dia suggest kat aku utk gi kdai R3 dekat depan stesen bus kamunting.. “murah bang kat situ.. kawan2 sy slalu gi..kapal tebang kat situ, baru RM15k jew..” aku tdiam.. 

 Stand pn patah


What the f ?? 15k murah dia kata.. rasa cam nak tonyoh muka dia kat keybod kompeter je.






   


Free Image Hosting

Tuesday, February 22, 2011

Heli - heli JaLanaN ..

video


Salam.. Syukur Alhamdulillah.. Arini, aku dh dapat heli yg aku bli dekat eBay.. lg enam hari, genap la 2 bulan aku tunggu.. aku pun tatau camne kastam Malaysia leh lepaskan. Mmg leh dilepaskan, tp kalo ikut aku kena wat rayuan dah pick up heli tuh kat KLIA.. tp, Alhamdullillah la..aku pn tatau ape yg jadik, cuma yg aku tau, dalam minggu lepas aku ada buat follow up dgn pihak Kastam & KPDNK ttg heli aku nih.. perghh, cam bli heli btoi tuh.. ahakz.. 

Maybe email aku yg last tuh, telah membuatkan heli aku dilepaskan dari kurungan Kastam .. tarikh pelepasan adalah pada 17 Feb 2011..baru je kamis lepas.. elok la aku MC pun arituh.. barkat.. ahahaha..pape pown, thanks to Kastam Malaysia

Heli ni, bapak aku amikkan ptg td lepas lunch.. dia call aku cakap ada kad dari Pos Malaysia. Aku cam dh leh agak.. yela, mana ada aku bli pape dh.. then dalam surat tuh, indicate yg wakil ley amik.. syarat, owner kena sign.. aku pun suh la pak aku signkan je.. bukan Pos tau pun.. ahahak.. itula kelemahan Pos Msia..



Tp, lepas dh amik, apak aku call, dia cakap ada 2 kotak.. tp dia xbukak abeh la.. aku pn maleh nak memikiokannya.. tp excited gak laa.. 

Nak jadikan citer, aku tatau aku dh post dalam previous entry ke lum, tp aku dh deal la dgn seller dari eBay nih.. so dia pn paham & simpati kat aku.. so dia offer la untuk resend balik heli aku tuh dgn syarat aku kena bayor USD5.. so, pas pk sejenak benak, aku pn bayor je la.. then, baru tadik dia send kat aku yg heli tuh dh diresend td dan tracking number dia akan kasik pas 5 ari.. setahu aku, tracking number akan dpt immideatly. Tp takpe la.. kali ni, aku akan tunggu sebelum 40 ari.. kalo x dpt, aku akan report dkt paypal & claim refund.. aku dh paham term & conditions online shopping skang..

Jadik, kalo dia resend, maksudnya aku akan dapat heli lg .. tp taktau 1 ke 2 ?? sebab ape?? Sbb yg heli yg aku receive arini bukan heli yg dia janjikan utk replacement.. saiz kecik, kotak suma xsama.. sbb tuh KOT dia send 2 heli.. frust tp cam ok laa.. ada 2 heli.. yg frust sbb dia janji nak replace model yg ala2 sama.. tp dia send kat aku, jauh beza kot.. tp, kira ok la.. bila aku survey harga heli ni, kebanyakkan juai dalam USD8.. Means kalo 2 heli dh RM48.. Postage lg.. aku bayor arituh baru RM63 je.. ntah.. rasa cam berbaloi gak.. 



Terpk mcm nak tnya seller tuh, tp kang kantoi la heli dh sampai… jadik, lantak la & hope yg resend tuh adalah heli yg mmg aku pilih.. kalo ikut manual, heli ni leh fly dalam 8 minit je.. tp tadik aku main, ada dekat stgh jam gak rasenya.. siap terbang tinggi nyaris2 nak jatuh atas bumbung umah dh.. mmg powerful la.. sejak dari kecik aku tringin.. jd, bila dh keja ni, aku pueh bila aku dapt.. mmg la agak membazir, tp tak la kerap.. There’s a reason why I’m buying the heli.. berat dia dalam 40 gram je.. dan material dia mmg plastic tahan lasak.. tak merbahaya & susah patah (sbb dh jatuh lebih kurang 5 meter td) .. 

Cuma, heli nih, non upgradedable.. ehehe.. statik jela camnih.. panjang baru hasut aku suh tukaq moto.. aku pn tatau moto dia camne.. haluih bebenor.. maybe kalo ada rejeki nnt, aku nak carik 1 almari utk isi semua barang2 aku. chayok2x...kalo arwah Ashfar ada, mesti dia join aku.. AL-Fatihah..





   


Free Image Hosting

Sunday, February 20, 2011

Suka.. Duka..

Assalamualaikum.. PeaCe.. u oll’s sehat ke?? I sehat2 je.. ahakz.. gedix.. arini dh genap 7 ari aku batuk2.. sejuk time tdo rasa nih.. xpe, malam ni, kipas ke ape ke, suma aku tanak buka.. siap nak tidoq pakai baju lg. biaq peluh2.. baru cam model skit.. huhuhu..

Entry kali ni tadak pape sgt.. juz nak share ttg cycling jew.. aku tgk la, kat Taiping ni, da makan ramai org cycling.. leh katakan tiap2 time aku ngayoh, ada je muka2 yg aku tak pnah nampak.. beskal pun leh tahan gak.. cam, aku ada ternampak beskal Polygon dkt A.Rahman.. maybe mamat tuh lepak minum teh tarik kot.. then penah gak nampk yg guna Trek..

Kira, dh advance la.. tahap beskal 5 angka dh tuh.. Cuma, yg xbest adalah attitude org2 sekeliling yg maybe kurang supportive skit.. bukan ape, cam smlm.. aku kayoh, then ujan turun.. aku pn on la taillight aku.. Cuma, time nak mlintas kat simpang2, kebnykkan keta tanak bralah.. siap hon2 lg.. aku beskal je kot.. 2 roda.. kecik, ujan plak tuh, tadak bumbung.. mmg tadak belas kasihan langsung.. tp, sometime, ada gak yg stop & bg aku jalan dulu.. Normally yg stop ni, slalunya Chinese la.. depa ni sporting.. kalo Melayu, aku bukan la nak kutuk, tmbh lg time2 ari minggu.. byk la yg ekzos meletop-letop.. haram nak bagi laluan.. siap horn lg ada la.. 

Kot la aku dgn keta, aku leh trima la gak kalo kena hon.. ni, beskal kot.. pejadahnya nak show off kat aku?? bukan beksal aku bley “rem” pun.. arini pn sama, jalan tuh, simpang dua kot.. cam bentuk kepala lastik.. aku dari kiri, bila nak dekat pecahan simpang tuh, aku pn masuk la ke kanan plan2.. siap bg isyarat tgn lg. ada la sekoq mamat nih, bawak saga BLM je pown, tak dan2 sgt dok cucuk angin blakang aku.. then, bila aku melintas, dia hon.. pe motif?? Nak show off kat awek ke?? Kalo awek tuh bingai, okeh.. acceptable… ahakz.. sporting la skit.. Lake Garden tuh, kawasan rekreasi.. laju max kat lake, 30kmj je.. aku kayoh td kat kwsn tuh dlm 23kmj.. mmg xguna akal btol la mamat tuh.. tadak fizik sivik lgsg..

 Credit to Telstra BigBlog

Dalam sedikit kekecewaan, ada jugak kegembiraan.. time keliling lake tuh, aku pn dok usha la tasik2.. saje, bkn nak merempit pun.. rilex arr skit.. then, aku nmpk sorang uncle ni.. pegang DSLR model pe, aku pn tatau.. yg best tuh, dia snap aku tgh ngayuh. Pergghh.. aku senyum kot sampai balik umah… masa aku tgk tuh, aku prasan dia focus cam dia kat aku, then dgr ada bunyi snap.. ahakz.. bangga siot.. jgn tekejut kalo tetiba aku jadik cover magazine Cycling Asia..keluaq Nan Yang Siang Pau pn jadik laa..

Then, time balik.. timbul balik probs.. ni attitude kedua org Malaysia.. dan benda ni pn aku paling pantang.. tulang selangka aku pnah patah gara2 isu ni.. ANJING!!..  menatang ni, kejaq aku 2x arini.. satu kat tokong, besaq lak tuh.. sib bek cam dia acah je.. yang sekoq lg ni kecik, tp ligan jauh gak.. jenuh aku pecut td.. sampai meremang bulu kaki.. mmg !@#$% laa.. aku pantang btoi.. kalo nak bela, bela je la.. dh tau menatang tuh camtuh, simpan la elok2 dalam umah.. Rantaikan ke.. ni x, ingt kucing pe.. aku cukup pantang.. tringt Arwah bapak member aku pnah ajaq aku, dia kata, amik teluq rebus, kupaih kulit. Then cucuk jarum peniti byk2 dalam teluq tuh.. then tauk kat tempat anjing2 liaq nih.. depa akan makan.. then bila dia telah, kunyah.. time tuh dia tau la.. mmg akan mati pnya.. tp, aku tak tgamak la nak wat mcm tuh.. menatang ni,xla salah.. dh naluri dia camtuh.. tp, tuan2 dan puan2 menatang nih, tak alert lgsg.. 

So aku arap, pda yg membaca nih, spoting la skit.. xguna pn nak show off dgn org nek beskal.. kalo stakat saga blm tuh, tukaq tayar dgn sport rim 16 inch pun lum tntu leh beli beskal sbijik.. ahaha..





   



Free Image Hosting

Thursday, February 17, 2011

Tara KuCa .. Ca !!


Quota bband pn dh nak abeh.. nak amek hat 5GB, mahei bapak plak.. hish, lecei toi.. takley nak download Naruto.. dh la kena share time weekend.. akak aku nih, pergh, kalo ngadap tenet, bleh bejanggut tunggu.. dh krekot2 janggut aku tumbuh, suma gara2 tunggu dia abeh online laa..

Shari, ceh, dalam 3x dia online.. skali online, dkt 3 jam.. bygkan laa.. kalo bapak aku tokei maxis skalipun, leh bankrap bisnes camnih.. ahakz.. biasa la adik bradik.. tak meriah la kalo xngutuk.. 

Yg aku ni plak, tahun ni je, dh 3x aku demam.. yg arini, pnca dari smlm laa.. tidoq dalam igloo.. mana tak kecut trakea aku.. batuk pn dh mcm bunyi kucing nak muntah.. yekkss.. tp arini ok skit laa.. Cuma sblm bgn tdoq pg td je.. aku rasa cam paneh sgt.. tak larat, lemah longlai.. then, aku trus call officer aku, gtau yg aku maybe mc today.. pdhai, azam aku tawun ni dh tanak mc lg.. at least sampei April.. ahakz.. 

Tett!! Tett!! Tett!! Lebey kureng camtuh arr alarm hp aku bunyik.. cilakak toi, aku mimpi tadik.. badan xlemah pn.. ahakz.. baru plan nak lepak2 kat umah sambil lyn movie.. walopn cam fenin2 skit, aku tetap gi kije.. sampei la dalam kul 11 gitu.. nyesal gile aku dtg.. skali, officer kasik aku btenggek application form.. suma nak bayaq bil bulan jan lepas.. byk kot.. kena buat dekat 12 cheque.. yg xtahan tuh, ada plak yg mcm tertinggal, then sanggup dia datang tepi aku, tarik form yg dh dia kasik kat aku tadik, dia selak skit, then dia sumbat lg.. cilake toi.. 

Time ptg lak, si minah CC aku neh, nah.. skali dia kasik transaction “big2 custemer” kat aku.. bkn skit.. byk kot.. aku, yg plg fedup dalam bank ni bukan ape, mulut tuh, sekoq manis cam tabuq gula kt bibir.. ikut rotation la ape la.. pdhal, senin lepaih, baru je aku dapat transaction tuh, arini dpt lg.. kimak rotation pe nya cenggitu??  Kadang kalo key in house cheq pun sampei 3x dlm sminggu.. angin gak aku.. arituh skali terlepas gak.. baru depa tau.. maleh la nak maki2 nih, kija sama2 dpn mata..dok ngadap muka tuh gak..xsyok laa.. tp kalo dh kata rotate, buat la cara rotate.. ada 7 teller kot.. pejadahnya rotate kalo 3 ari jatuh kat aku.. 2 ari baru kat org laen.. dh tuh, yg lg 5 tuh watpe??

Bila time EG (ex-gratia), dpt point cam pu key jaa..  0.3, 0.4 laa.. kalo 1.0 = RM1k.. jd kira la sndrik.. yg keja cam gaban, aku.. tp officer sng je dpt sampai 1.5.. kalo officer gaji smpi 4k, kira la.. kali ni, apa ja yg xkena, aku tulih dalam buku kecik aku.. ada sorok dkt celah ketas dalam laci aku.. ahakz.. siap date, time & type of transaction lg.. tunggu la time appraise nnt, kalo marks aku bawah 70%, tau la angpa.. time tuh, manager pn ada.. baru depa nih ketaq skit.. 

Sebut kije je, tensen.. takley aku.. menyirap 1 badan.. 1 badan , 1 Malaysia.. ahaha.. yg ley ilang tensen skit pn, bila time tusen.. tmbh lg arini sorg murid lama kembali ke pangkal jalan balik.. btambah la balik clas aku pon.. yg syok tuh bukan ape, depa ni ada la gak minat nak blajaq.. bila tnya pn, leh la gak jawab.. kdg2 tuh cam kagum pn ada.. lg 1, sbb ada minah yg suka glak nih.. kalo dapat gelak, Masyallah.. leh jatuh duit hantaran.. ahakz.. jgn mareh ye Ummul..
Syok bkn ape, time depa nih, aku dh lepaih.. time aku dulu, tak mcm depa.. byk silap yg aku wat.. lgpun tadak guidance.. jd, time depa nih, aku try all out la nak tlg bg depa ada bright future.. at least, busuk2 pn, depa tau nak wat ape in future..





   




   

Free Image Hosting

Tuesday, February 15, 2011

Melampau = Kasar ??


Mengikut terjermahan daripada Pusat Rujukan Persuratan Melayu, melampau membawa definisi sebagai terlalu sgt @ berlebih-lebihan.. 


Ada yang berpendapat bahawa perkataan melampau adalah kasar.. Namun, perkataan ini digunakan di dalam hadith yg mana Rasullah telah bersabda dan membawa maksud

“Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”.

Rujukan (Himpunan hadith dari JAKIM) : http://ii.islam.gov.my/hadith/hadith1.asp?keyID=296

Sabda Rasulullah bmaksudnya: Drp Abi al-`Aliyah, katanya: Kata Ibn `Abbas Pada pagi `Aqabah (musim haji) RasululLah bsabda kpdku ketika berada atas kenderaannya:

Kutipkan utkku (batu2 kecil utk mlontar jamrah al-`Aqabah)“. Aku pun kutip batu2 kecil kesemuanya batu2 kecil sebesar biji kacang.

Apabila aku letaknya ke dlm tangannya, baginda pun bersabda: “(Ya) sebesar ini! Jauhilah kamu melampau dlm agama (al-Ghulu), krn sesungguhnya al-ghulu tlh mbinasakan mrk yg sebelum kamu.”

(Riwayat al-Nasa’i, Ibn Majah & Ahmad. Disahihkan oleh Ibn Khuzaimah)


Jadikah, adakah perkataan melampau ini “kasar” ?
Mengklasifikasikan sesuatu mengikut terjemahan hati & nafsu adlh merbahaya kerana kita dikurniakan akal untuk berfikir dan mencari sesuatu itu sebelum dituturkan oleh mulut.





   



   



Free Image Hosting